Lær at blive en livsnyder

0
1672
Rest relax Enjoy Live. Motivational inspirational quotes words. Colorful Paper with blurred background

Hvis du tænker over de lykkeligste mennesker, du kender, så lægger du måske mærke til, at det også er dem, der nyder livet.

De griner højt, har ikke noget imod at blive praktiske og beskidte, og giver den fuld gas hver dag. De griber entusiastisk hver mulighed der opstår, inhalerer livets dufte dybt og omfavner det store rod, som livet nu engang er. De lader til at have en altopslugende lidenskab, der betyder, de oplever alt, hvad de gør fuldt ud, og de finder glæde, uanset hvor de kommer, og uanset hvilke omstændigheder de befinder sig i. Disse mennesker er livsnydere. Det er dem, der får mest muligt ud af hver eneste dag de får. De når meget, selvom de lader til at tage det roligt, hvilket giver dem mulighed for virkelig at opleve hvert øjeblik.

Og selvom det kan virke, som om det falder nogle få heldige helt naturligt, så er kunsten at nyde livet faktisk mulig for os alle – vi skal bare blive bevidste om verden omkring os på mere end blot en overfladisk ”been there, done that”-måde.

Ifølge forskere kan glæden, der kommer af at nyde livet, opnås af enhver, bare vi bruger vores sind på en positiv og proaktiv måde. Vi føler ikke automatisk glæde og lykke, når gode ting sker for os. I stedet er det måden, vi reflekterer over vores oplevelser på, der afgør, hvor lykkelige vi er. Ved at reflektere bevidst over vores liv, vil vi blive i stand til at se mange flere af de vigtige øjeblikke, som vi ellers overser.

Negativ tænkning er desværre den mest almindelige form for refleksion, mange af os dyrker. For at få lykke og tilfredshed af refleksion skal vi fokusere på glæden, vi får ud af øjeblikkene, som vi tænker over, uanset om den samlede oplevelse var positiv eller ej. Positiv refleksion giver os mulighed for at nyde livet på en måde, der gavner os, hvilket kan have stor indflydelse på vores psyke, vores fremtid og vores selvtillid. Og selvom vi kan fristes til at lede efter store øjeblikke, som vi kan fokusere vores opmærksomhed på, så er det ikke sikkert, vi rigtigt eller præcist kan huske detaljerne fra disse oplevelser.

I de øjeblikke, hvor alting sker, bliver vores sanser ofte mindre gode til at registrere begivenheden, og øjeblikket gemmes eller glemmes derfor som en mere overfladisk erindring. Derfor er vi nødt til at lede mere bredt efter de øjeblikke, der kan løfte os. Nogle gange er det de mindste ting, der kan give os de største glædessus, de reneste fornøjelser, de største smil, de varmeste følelser af kærlighed og det at være en del af noget.

Så hvordan kan vi gøre det at reflektere aktivt til en del af vores hverdag? Ved at bruge tid på at se tilbage på de øjeblikke, der får os til at smile, ved at være til stede i nuet, og ved at stoppe op for rigtigt at opleve, hvor vi er, og nyde de mennesker, vi er sammen med. Det handler om at tænke på de oplevelser, der har formet dit liv, være taknemmelig for de ting du har lært, de ting du har gjort, skønheden du har set, og de mennesker du har mødt.

Selv om disse ting kan synes simple nok, er det et faktum, at vi er nødt til at blive mindet om bevidst at reflektere, fordi vi bruger så meget af vores tid på at fokusere på det, vi ikke har, på ting og begivenheder, der kunne gøre os lykkelige, og på, hvorfor vi endnu ikke har disse. Ved bevidst og aktivt at reflektere over de øjeblikke, der udgør vores liv, vil vi indse, at der er så mange dejlige, hjertelige, opløftende øjeblikke, der opstår hver eneste dag. Og når vi gør en indsats for at se dem og nyde dem, endda bare i et sekund,så stiger vores grad af lykke og glæde.

Måske kunne et passende motto for at bringe refleksion ind i dit liv være: Lev livet med øje for detaljer.

For at værdsætte detaljerne, som vi har brug for, må vi bruge alle vores sanser. Vi er nødt at bruge syn, lyd, duft, berøring og smag til at opleve hvert eneste øjeblik. Når vi bruger alle vores sanser til at opleve livet, når vi sætter tempoet lidt ned for at give livet plads, så nyder vi livet.

At nyde livet er mere end en metode til at få mere ud af vores oplevelser. Det er også en måde at styre vores positive erfaringer på, og en måde aktivt at engagere sig i livet på med glæde. Styrken ved at nyde livet, selv midt i stress, forandring eller sorg, kan lette hjertet og give os mulighed for at koncentrere os om vores veje i livet, på en langt mere selvsikker og håbefuld måde. Det kan fjerne os fra det negative og inspirere os på ny; det kan give en ny måde at se igennem problemer på, og åbne vores sind for kreative løsninger.

For at begynde at nyde livet, så prøv at bruge disse fokuspunkter til at engagere dig selv i hvert eneste øjeblik.

Fortælle historier

Det at tilbringe tid med familie og venner er en af livets store glæder, og når vi deler vores positive følelser med dem, vi kender, så kan kærlighed og tillid øge vores grad af lykke generelt. For når vi deler og genoplever en oplevelse fra fortiden, får det os til at nyde de gode tider, vi allerede har haft, det sætter vores ”feel-good”-hormoner i gang og sætter vores gode minder godt fast. At dele anekdoter og historier er en oplevelse, der binder os sammen med andre.

Det at opbygge erindringer er også en proces, som vi kan påbegynde, mens begivenhederne foregår. Hvis vi, mens vi oplever noget, tænker på, hvem der ville sætte pris på at høre om det, vi ser eller gør, styrker vi detaljerne om begivenheden i vores hukommelse. Dette giver en langt mere levende erindring, når vi atter ønsker at genopleve øjeblikket med os selv eller med andre. Ved bevidst at tænke på at dele øjeblikket, opbygger vi større og bedre erindringer, og øger de følelser, der fremkaldes.

Tag et mentalt billede

Det at tage en pause i løbet af en begivenhed, for at fokusere på for alvor at lægge mærke til dem omkring dig, og at registrere begivenhedens detaljer, er tillige afgørende elementer i kunsten at nyde livet, og at bygge mere levende erfaringer og erindringer. Når vi bruger vores sanser til at opleve et øjeblik, så cementerer vi vores positive oplevelser langt fastere i vores hukommelse. Det er derfor, at en bestemt lugt, lyd eller smag kan vække glæde i det øjeblik, vi oplever den. Selv hvis vi ikke straks laver forbindelsen mellem følelsen og den oprindelige begivenhed, så glemmer vores krop og sind ikke.

Så tag et mentalt billede – et, der ikke bare ser ud, men også lyder og dufter. Studer ansigtsudtrykkene nøje på menneskene omkring dig, husk lyden af deres stemmer og oplev hele øjeblikket – vejret og stedet. Træk vejret dybt og klik på kameraknappen. Tag dette øjeblik og gem det væk; mærk de følelser, det fremkalder, og fortæl en eller anden om det, du fornemmer.

Et skulderklap

Selvom mange af os bliver utilpasse ved at rose os selv, eller har for travlt til at bruge et øjeblik på at værdsætte vores succeser, så er det vigtigt at reflektere over og nyde resultaterne af dine anstrengelser. Denne form for aktivitet bidrager ikke bare til at opbygge selvtillid. Den giver dig også mulighed for at værdsætte og føle stolthed over de kompetencer, du har tilegnet dig, samt dine evner til at forhandle, holde fast og nå dine mål.

Vi ignorerer ofte andres ros og forsøger ikke at blive for selvglade, men negativiteten, der omgiver det at være stolt af alternativ behandling sig selv er unfair. Det at værdsætte, hvor vi kommer fra, og det vi har nået, hjælper os endnu længere frem. Succes sker aldrig pludseligt. Det indebærer hårdt arbejde og små skridt fremad; det kræver fleksibilitet og beslutsomhed, og det afspejler vores styrke, intelligens og vilje. At anerkende hvem du var engang, og hvem du er blevet til, bør aldrig gøre dig flov. Det bør i stedet få dig til at føle dig stærk.

Sansende

Vi har allerede set på den fornøjelse, det kan give os at bruge vores sanser, og de grundlæggende eksempler på dette er nok de former for nydelse, som vi kender bedst. Vi kan lide at nyde duften af god kaffe, vores livret eller duften af god vin, men i hverdagens trummerum glemmer vi ofte det store billede. Vi tillader ikke os selv at trække vejret ordentligt, eller at værdsætte måden som vores kroppe interagerer med miljøet på, fordi vi har for travlt til at lægge mærke til det, eller fordi der sker for meget på én gang, så vi ikke kan fokusere.

For at komme i forbindelse med verden omkring dig igen, er det vigtigt at gøre en indsats for at blokere distraktionerne og i stedet skærpe din fokus og opmærksomhed på selve glæden. Hvis du tager dig tid til at fokusere på én ting ad gangen, vil du forbedre dine oplevelser og fornemme en større følelse af lykke og glæde.

Grin helt ned i maven

Når vi udtrykker positive følelser udadtil, kan vi forstærke dem ved at give vores sind håndgribelige beviser på, at vi i virkeligheden ér glade. I flere eksperimenter fortalte folk, der var blevet bedt om at udtrykke deres følelser på synlige måder, mens de så en sjov video, om langt større fornøjelse og glæde, end folk der var instrueret i ikke at udtrykke deres følelser. Med andre ord kan et ”kunstigt smil” faktisk hjælpe dig til at føle dig mere positiv.

Forbered dig selv

Selv om det kan synes selvmodsigende over for ideerne om positivitet og håb, så mener forskere, at det at forestille sig de værst tænkelige udfald af situationer faktisk kan gøre os gladere og betyde, at vi kan nyde vores oplevelser langt bedre. En referenceramme, der måler den lykke, som en særlig oplevelse giver, kan øge vores glæde, ved at øge vores egen værdsættelse af vores succeser.

Det at forestille sig de værst tænkelige scenarier betyder, at vi kan forberede os mentalt på alternative handlinger, der så kan forhindre eventuelle problemer, før de opstår. Denne følelse af kontrol og tillid tjener også til at give os mulighed for at nyde selv vanskelige øjeblikke, fordi vi kan håndtere dem.

Mindfulness

Mindfulness er en buddhistisk teknik, som anbefales af mange til at reducere stress og angst, men den kan også øge lykke, fordi den hjælper os til at nyde hvert eneste øjeblik. I mindfulness er det vigtigt, at vi ikke dømmer det, der sker med os eller omkring os. I stedet skal vi overlade os selv til bare at opleve det, der sker. I sådanne tilfælde er det dog bedst, at refleksion gemmes til efter begivenheden. Nydelse gennem absorption indebærer bevidst at undgå mental refleksion, til fordel for blot at opleve den igangværende positive begivenhed, mens den udfolder sig.

Mange tak

Taknemmelighed bliver mere og mere betydningsfuldt inden for positiv psykologi, fordi det minder os om alle de gode ting, vi har i vores liv. Ting, der meget ofte opvejer de negative. For at taknemmelighed kan virke, skal vi være taknemmelige for alt det, vi har her og nu, og slippe frustrationerne, som er forbundet med ønsket om mere. For virkelig at få fuldt udbytte af at takke, er det vigtigt at være meget specifik omkring de ting, du er taknemmelig for, og hvorfor du er taknemmelig for dem.

Tik tak

Det at være opmærksom på, hvor flygtig tid er, kan motivere os til at nyde fortiden, nutiden og fremtiden fuldt ud. Man kan nyde tidligere gode tider ved at erindre og genoplive glæden fra disse minder i nutiden, og du kan nyde fremtidige gode tider, før de opstår, ved at foregribe og forestille dig den glæde, du føler, når disse positive resultater faktisk sker. Fantasi, er et nyttigt redskab i opbygningen af lykke, fordi den giver dig mulighed for både at huske og at forudse.

Ingen ”men’er”

Når det handler om at føle sig lykkelig, er det lige så vigtigt at undgå at tænke negativt, som det er at tænke positivt. Forskning viser, at når vi tilføjer en god oplevelse ”men’er” eller ”burde”, så formindsker vi omfanget af tid, hvor vi føler glæde eller fornøjelse. Uanset om det handler om at nyde en personlig forkælelse, en personlig succes eller et øjebliks pusterum, skal du holde dit fokus. Det er vigtigt at undgå fristelsen til at tænke på andre steder, du ”burde” være, og andre ting du ”burde” gøre.

Fiskeolie:
Fiskeolie er bevist, at det virker godt imod depression. Køb det her

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here